Sverige har många olika landskapssymboler och det finns bland annat vapensköldar, sånger, maträtter och djur som av olika anledningar representerar geografiska platser. Blommor är också mycket viktiga symboler och för Värmland är det Skogsstjärnan som står för hela landskapet.
Skogsstjärnan kallas också för Duvkulla och är en vacker liten vit, sjubladig blomma med rodnande kanter. Den är mycket vanlig i stora skogar och har fått sitt namn för den med sin färg ser ut att lysa som en stjärna bland de mörka träden. Linné ska ha älskat denna blomma och beskrev sig själv som förhäxad av dess sköna symmetri.
En annan symbol för Värmland är den blå örnen som står på dess vapensköld och även om just denna fågel inte direkt har med landskapet att göra så var det ett sätt för Vasaätten att visa sin makt här. År 1568 instiftade kung Johan III, son till Gustav Vasa, örnen som Värmlands symbol och även om den under en tid var svart mot en gul bakgrund har man sedan 1930-talet återgått till originalet. Örnen syns bland annat på Värmlands fotbollsförbunds flaggor och dekaler.
Symboliken slutar dock inte här. Värmland har även andra symboler hämtade från djur och natur, inte minst vargen som är dess landskapsdjur och den bruna gräsfjärilen som är dess insekt.
Avslutningsvis så har Värmland självfallet också ett antal folkdräkter, där den manliga med sin korta, röda väst och byxor med hög midja framförallt känns igen tack vare Nils Holgersson. För kvinnor är dräkten en enklare svart klänning med grönt förkläde och rött livstycke.