På vårkanten är det många som börjar fundera över att lägga om taket. Kanske du har en villa i Stockholm eller ett fritidshus i Värmland? Du behöver göra en god planering först, där du ser över takets livslängd, din budget och hur det nya taket passar ihop med byggnaderna i området.
Hos Villatakspecialisten kan du i Stockholmsområdet få hjälp med att lägga många olika sorters tak. Flera faktorer påverkar hur taket slits, och du behöver känna till vilka material och ytskikt som är bäst. Därför kan det vara bra att kontakta Villatakspecialisten både för takläggning till ditt hus i Stockholmsområdet och när du behöver rådgivning om taket på ditt fritidshus i Värmland.
Rötter i Stockholm och Värmland
Många väljer idag att ha boende både i Stockholm och Värmland, för att kunna bo både i storstadens puls nära jobb och vänner, samtidigt som de kan koppla av i Värmlands vackra natur vid behov. Även i Stockholm går det att vandra i naturen, som på Djurgården eller på öarna i Stockholms skärgård.
Förbered takläggningen
När du ska välja tak är det nödvändigt att tänka över materialet. För att taket ska hålla länge behöver du planera för en livslängd med material som håller i femtio år eller mer. Men den sortens långlevnad kommer inte av sig själv, det kräver regelbundet underhåll. För att taket på sommarstugan i Värmland ska hålla i många år framöver behöver du lacka, måla och byta ut de delar som blir skadade. Det är också viktigt att tänka på det underliggande materialet, då det annars kan resultera i fuktskador. För att minska risken för att fukt når innertaket bör du grundlägga med underlagspapp och råspont.
Välj bra takmaterial
Bland olika takmaterial finns shingel, som är ett sorts papptak som liknar asfalt och är ett enkelt material som går att jobba med för de flesta. Det har dock ett större behov av underhåll än tegel och plåt. Det går fort att lägga plåttak då det täcks in med stora flak och inte har så många skarvar. Men under takplåten finns det risk att det uppstår kondensbildning, och när taket skadas kan det innebära att en större del behöver bytas ut.
Bland de bästa årstiderna att byta tak är under sen höst och vår, men planera tidsåtgången väl i förväg då det kan ta tid med takläggningen. Små fuktskador behöver åtgärdas så snabbt du har möjlighet, då de kostar mer och mer att reparera ju längre du väntar. För att själv undersöka om ditt tak har drabbats av fuktskador kan du titta uppe på vinden. Om råsponten har mörka fläckar, om du ser mörkt virke eller om det råder läckage kan fuktgenomsläppligheten ha skett under en längre tid. Det kan vara bra att välja tegel som material till huset, då det är lätt att byta ut mindre delar vid behov. Tegel har också en lång livslängd och bra hållbarhet.