Med sin vackra natur och långa kulturarv är Värmland ett av Sveriges intressantaste landskap. Här blandas saga med verklighet, folkliga traditioner med moderna innovationer och politiker, musiker och Tv-personligheter – allt till landskapets karaktäristiskt mjuka dialekt.
Oavsett om du själv är värmlänning och vill veta mer om ditt em eller om du är ny besökare, fysiskt eller virtuellt kan du här läsa om landskapets långa och mångfacetterade historia. Från forntiden in i moderna tider så har Värmland varit en betydande faktor i mångt och mycket.
Den tidigaste historien
Exakt hur länge Värmland har varit befolkat är det ingen som vet, men det finns en hel del bevis för att människor bodde här redan för åtminstone 4000 år sedan. Det finns indikationer på att landskapet var befolkat till och med så långt tillbaka som för 9000 år sedan. Fornlämningar som hällristningar och hällkistor visar på en lång bosättning i området, liksom gravsättningar och andra arkeologiska fynd. Under vikingatiden var Värmland en viktig plats, inte minst på grund av närheten med Norge, och det finns här flera kungagravar och fornborgar som bekräftar gamla sagor och legender om kungar och slag.
Namnet Värmland har flera tolkningar men en av de vanligaste är att det kommer från ordet ”värme”, vilket ska syfta till att vissa sjöar här aldrig frös till is, eller att det är uppkallat efter sjön Värmeln.
Medeltiden
Det medeltida Värmland var ganska glesbebyggt och det berodde delvis på den stora digerdöden som utplånat stora delar av befolkningen på 1300-talet. Gamla gårdar stod obebodda i flera hundra år men på 1600-talet började landskapet befolkas ordentligt igen. Många som bosatte sig under den här tiden kom från Finland, och det var framförallt boskapsskötsel och järngruvor som var de främsta inkomstkällorna. Det var också under medeltiden som Värmland började kristnas på allvar, och det finns många kyrkor som kan dateras till denna tid.
Modern tid
Sedan 1800-talet har Värmland varit med om en hel del historiska händelser som format hela landets historia. En stor statskupp genomfördes mot den dåvarande kungen år 1809 och den påbörjades i Karlstad och ledde till monarkens avsättande, och några år senare marscherade Sveriges arméer genom landskapet i fälttåg mot Norge. Livet var tufft för många värmlänningar och mot slutet av århundradet hade många emigrerat till andra delar av landet eller till USA. Bland de mest framgångsrika svensk-amerikanerna med värmländskt ursprung var uppfinnaren John Ericsson och den idag 90-årige astronauten Buzz Aldrin.
Landskapets geografiska läge ledde till att stora militäranläggningar förlades här under det andra världskriget, då det fruktades att Sverige skulle invaderas av Tyskland via Norge. Idag råder dock frid, och till landskapets många inkomstkällor hör bland annat stål-, skogs- och pappersindustri och turism. För dem som vill jobba inom de här områdena finns det skolor att gå på, och Karlstads universitet erbjuder även många andra kurser och utbildningar. Det pågår även fiske och jakt, framförallt älg under särskilda säsonger.